”Anslutning till SFR för Anställda”
Undrar du om du som anställd kan gå med i SFR? Vi ser dig som egen individ och det är du som fransstylist som blir medlem. Detta för att höja standarden från grunden.
”Granskning av Medlemmar, hos SFR”
Vi granskar noggrant alla våra medlemmar – det är en central del av vår organisation. Vi strävar efter att skapa en exklusiv bransch genom att säkerställa hög standard.
”Fransstylister Välkomna hos SFR”
Om du är en fransstylist och vill gå med, är du mer än välkommen! Fyll i uppgifterna för att bli en del av vårt nätverk och bidra till att höja standarden i vår fantastiska bransch.
”Anslutning till SFR för Fransstylist utan Skolans Medlemskap”
Även om din skola inte är medlem hos oss, är fransstylister välkomna att gå med och bidra till att höja standarden i vår fantastiska bransch. Vi ser att du delar vår vision och välkomnar dig att ansluta dig till SFR.
”Utgår SFR ifrån Läkemedelsverket”
Läkemedelsverket är den centrala tillsynsmyndigheten för kosmetiska produkter i Sverige. Dom är också utsedda av EU-kommissionen att vara behörig myndighet och vi främjar deras regler och ser till att de efterföljs.
Som behörig myndighet deltar Läkemedelsverket i EU:s regelutveckling och har befogenhet att inspektera företag som tillverkar kosmetika och vi har också rätt att få detaljerad information om produkters innehåll.
I sin verksamhet arbetar Läkemedelsverket med:
- att kontrollera att tillverkning av kosmetiska produkter i Sverige följer god tillverkningssed (GMP)
- att delta i EU:s utveckling av kosmetikaregler tillsammans med övriga medlemsländer
- kontroll (tillsyn) av svenska företag som har rollen som ansvarig person, oftast tillverkar och importörer. Det gäller exempelvis:
- att anmälan till kosmetikaregister finns
- att säkerhetsrapport för produkter finns
- att produkters märkning är rätt
- att påståenden om produkters effekter följer regler
- att utreda oönskade effekter (tidigare kallade biverkningar) från kosmetiska produkter
- projekt med kemiska och mikrobiologiska laboratorieundersökningar av produkter innehåll (Läkemedelsverket åtar sig inte att göra sådana undersökningar på uppdrag av företag eller konsumenter)
- att svara på frågor från företag, kommuner, konsumenter och konsulter
- att ge tillsynsvägledning åt kommuner. Sådan vägledning gäller oftast märkningsregler och ger stöd för kommunernas kontroll av produktens märkningar i butiker och hos yrkesmässiga verksamheter (frisörer, hudvårdssalonger et cetera.)
- att ordna nationella tillsynsprojekt där många kommuner samverkar under ledning av Läkemedelsverket
- att utbilda företag om kommuner om kosmetikareglerna, i egen eller andras regi.
Beslut om åtgärder och saluförbud
Tillsynsmyndigheterna, alltså såväl Läkemedelsverket som kommunerna, kan med stöd av miljöbalken fatta beslut om att kräva korrigerande åtgärder av en kosmetikaverksamhet som inte följt reglerna. Kravet kan till exempel vara att ett märkningsfel på en produkt ska rättas till inom en viss tid. När det rör sig om allvarliga fel, till exempel att en produkt innehåller förbjuden ingrediens kan myndigheten besluta att en produkt inte får fortsätta att säljas, det kallas för saluförbud. Myndighetens beslut kan vara förenat med vite, vilket innebär att företaget måste betala böter om man inte följer beslutet.
26 kap. 9, 14 26 §§ Miljöbalk (1998:808)
”SFR har som syfte att kolla så att fransstylister använder rätt produkter”
För varje kosmetisk produkt som säljs ska det finnas en utsedd ansvarig person som befinner sig inom EU/EES. Den ansvariga personen har huvudansvaret för att den kosmetiska produkten följer de regler som finns för kosmetiska produkter. Den ansvariga personen måste inte vara en fysisk person, utan det kan också vara en juridisk person (ett företag).
Det finns flera situationer då man blir definierad som ansvarig person.
- En tillverkare av kosmetiska produkter inom EU/EES som släpper ut produkterna under eget namn är ansvarig person.
- Ett företag/person som importerar kosmetiska produkter från ett land utanför EU/EES blir ansvarig person om företaget släpper ut produkterna på EU-marknaden.
- Varje importör av en specifik kosmetisk produkt blir ansvarig person även om produkten redan importeras till EU/EES av ett annat företag som är ansvarig person.
- Om ett företag/person släpper ut en produkt under eget namn eller varumärke blir företaget/personen ansvarig person oavsett vilket land produkten kommer ifrån. Det här gäller till exempel om du tar fram en produkt genom så kallad private label/white label, det vill säga att du sätter ditt varumärke på en färdigformulerad produkt.
- En tillverkare inom EU eller en importör kan skriva avtal med ett annat företag om att överta rollen som ansvarig person.
Fullständig information finns i artikel 4 i kosmetikaförordningen.
Ett företag som tillverkar kosmetiska produkter på uppdrag av en ansvarig person kallas legotillverkare eller kontraktstillverkare. De får inte rollen ansvarig person. Det är dock möjligt att avtala med legotillverkaren att den tar över rollen som ansvarig person. Legotillverkare kan finnas inom eller utanför EU/EES och ska alltid uppfylla kraven på god tillverkningssed (GMP).
Man blir inte ansvarig person om man endast översätter den märkning som ska vara på svenska och produkten med den ursprungliga märkningen redan är satt på marknaden (det vill säga det finns redan en ansvarig person för produkten).
”Märkning”
Kontrollera att produkten är märkt med ingrediensförteckning, adress till ansvarig person (adress inom EU/EES krävs) och batchnummer.
Vissa delar av märkningen ska vara översatt till svenska, se art. 6.2 och 19.5 förordning 1223/2009, förordning 2013:413. Det gäller till exempel produktens funktion och särskilda försiktighetsåtgärder. Om översättning saknas behöver det ordnas, till exempel genom tilläggsetikett. Om du gör tilläggsmärkningen själv behöver du anmäla detta till EU:s kosmetikaregister CPNP.